Interesanti

Mojito

„Long Drink” Mojito skaitās tradicionāls Kubas dzēriens, bet daudzas debates par tā izcelsmes avotu nebeidzās vēl šodien.

Viena no versijām saista Mohito ar līdzīgu 16.gadsimta dzērienu, "El Draque", kas tā ir nosaukts par godu sēram Fransisam Dreikam (Sir Francis Drake), britu vicedamirāls, kuru Elizabete I iecēla bruņinieku kārtā 1598.gadā, bet Spānijā viņš tika uzskatīts par pirātu.

Sākotnēji dzēriens tika pagatavots no lēta, primitīva ruma tafia (izgatavota no cukurniedru cukura) – mūsdienu ruma priekšgājēja, ko briti dzer kopš 1650. gada. Piparmētra, laims un cukurs tika izmantots, lai „izlīdzinātu” ruma sīvo garšu.
Daži avoti atzīmē, ka Āfrikas vergi, kuri strādāja Kubas cukurniedru laukos 19. gadsimtā, spēlēja svarīgu lomu šī kokteiļa radīšanā. Guarapo, cukurniedru cukura sula, kuru viņi mīlēja dzert, ir neaizstājams Mojito ingredients.

Bet pats populārākais izcelsmes stāsts vēsta, ka Mohito recepte radās Havannā, Kubas galvaspilsēta, mazā restorānā «La Bodeguita del medio», divu soļu attālumā Kalle Emperado katedrāles. Vietiņa, ko dibināja Martinez ģimene 1942.gadā un kas līdz pat šodienai uzņem apmeklētājus tajā pašā koloniālā stila bārā pašā pilsētas sirdī.

Par nosaukuma «mojito» izcelsmi ir vairākas leģendas. Viena vēsta, ka vārds ir cēlies no sp. Mojo (moho, mojito — pamazinājuma forma), kur moho — mērce (aptuveni Kubā un Kanāriju salās), parasti tajā ietilpst ķiploks, pipari, citronu sula, augu eļļa, zaļumi. Cita leģenda apgalvo, ka mojito — tas ir izmainīts mohadito (sp. Mojadito, pamazinājuma forma no mojado), kas nozīmē «mazliet mitrs».

Mohito bija rakstnieka Ernesta Hemingveja mīļākais dzēriens. Tieši viņš padarīja savu mīļāko bāru «La Bodeguita del medio» slavenu uz visu pasauli. Viņš rakstīja «My mojito in La Bodeguita, My daiquiri in El Floridita» («Mans mohito bārā La Bodeguita, mans daikiri bārā El Floridita»). Šis uzraksts, ko angļu valodā pats ar savu roku rakstīja slavenais autors, vēl joprojām ir redzams uz sienas aiz bāra letes.

Recepte:
  • 1 tējkarote cukurniedru cukura pulvera viena laima sula (25 ml)
  • 4 piparmētras lapiņas
  • 1 piparmētras zariņš
  • Baltais rums, piemēram, Havana Cuba (50 ml)
  • Gāzēts ūdens (100 ml)
Garā glāzē satrīt piparmētras zariņu ar cukuru. Glāzē izspiest ar rokām saldo laimu, mizu ielikt glāzē. Piepildīt glāzi ar saberztu ledu, ieliet rumu un maisīt līdz glāze sāk „svīst”. Pieliet gāzētu ūdeni, dekorēt ar piparmētru un pasniegt galdā ar salmiņu.

Avoti:
  • http://www.tasteofcuba.com/mojito.html

    Wikipedia


    Atpakaļ
  • Decembris, 2016

    60 min.
    60.00 €
    50.00 €
    75 min.
    69.00 €
    59.00 €
    Mūsu speciālisti labprāt
    atbildēs uz visiem Jūsu jautājumiem.
    Pieteikties jaunumu saņemšanai
    Latviešu valodā. nomainīt