Interesanti

Superauglis - Granātābols!

Granātābols - īsts augļu karalis, tas nav vienkārši unikāls pēc sava sastāva, bet arī jau kopš seniem laikiem tiek pielietots kā medicīnā, tā arī kosmetoloģijā. Granātābola labums ir vispārzināms un pat netiek apšaubīts – tas ir viens no veselīgākajiem augļiem.
Kopš seniem laikiem granātābols tika nosaukts par „augļu karali” – saskaņā ar leģendu tieši granātābols ar savu „kronīti” cilvēkiem pateica priekšā karaliskās galvassegas formu. Mūsdienās karaļa titulam tiek pievienota superaugļa reputācija – par ļoti vērtīgajām īpašībām.
Granātābols — viens no visveselīgākajiem augļiem uz Zemes. Tas ir pazīstams kopš seniem laikiem. Granātābols ir pieminēts pat Bībelē. Granātābolus (lat. – Punica granatum) audzē Dienvidamerikā, Vidusjūrā un Vidusāzijā. Granātābola koki dzīvo aptuveni līdz 100 gadiem. Bet pats granātābols ir ābola vai apelsīna izmēra auglis, kas ir pārklāts ar tumši sarkanas krāsas blīvu miziņu. Augļa iekšpusē – liels daudzums sēklu ar sulīgu mīkstumu spilgti tumšsarkanā krāsā, kas nodalītas ar plānu plēvīti.
Granātābols
— tas ir ne tikai garšīgs auglis, bet arī vesels vitamīnu-minerālu komplekss. Tas ir tāpēc, ka granātābolā ir viss nepieciešamais pilnvērtīgai organisma darbībai. Granātābola sulā ir atklātas 15 aminoskābes, 6 no kurām, atskaitot granātābolu, satur tikai gaļa un tās ir neaizstājamas cilvēka organismam. Un ja esat veģetārietis un uzturā lietojiet tikai augu valsts izcelsmes un piena pārtiku, tad granātābols ir tieši tas auglis, kam vienmēr ir jābūt uz Jūsu galda. Tas satur arī 4 galvenos vitamīnus: С, Р, B6 un В12. Jūs jautāsiet kāpēc galvenos - jo С vitamīns nostiprina imunitāti, Р — asinsvadus, B6 — nervu sistēmu, bet B12 vitamīns uzlabo asinsriti. Bet tas vēl nav viss! Granātāboli ir vienkārši ideāli atslodzes dienām, jo 100 g mīkstuma ir 62 -79 kkal un 100 ml granātābola sulas - 42 - 65 kkal. Granātāboli ir arī bagāti ar tādām minerālvielām kā jods, kālijs, kalcijs, dzelzs, silīcijs.
grenade-coupee-485.jpg

«Pareizam» granātābolam jābūt sausam ārpusē un sulīgam iekšpusē. Tas nozīmē, ka nobrieduša augļa miziņai jābūt mazliet apkaltušai un nedaudz „jāapspīlē” sēklas. Ja miziņa ir gluda – granātābols ir norauts no koka pārāk agri. Neskaitot miziņu, pievērsiet uzmanību granātābola «dibenam» — vietu, kur auga zieds: tai nav jābūt zaļai. Un pēdējais: granātābolam pēc taustes jābūt cietam. Ja tas ir mīksts — nozīmē, ka tas bija bojāts pa ceļam, iepuvis vai sasaldēts. Uzreiz atsakieties no šāda augļa, tas nesniegs ne baudījumu, ne labumu.
fruits-grenades.jpg

Granātābola koku ne par velti dēvē par karalisku: sārti ziedi un tumši zaļas ādainas lapas ir neparasti skaisti. Medicīnas nolūkos tiek izmantots praktiski viss: sākot no augļa mizas un beidzot ar granātābola koka zariem.
Granātābola
sula veic arī pretiekaisuma efektu (piemēram, skalošanas veidā stomatītu un laringītu gadījumā), kā arī, ja ir apdegumi. Bet tagad pievērsim detalizētāku uzmanību. Ar ūdenī atšķaidītu sulu samitrina apdeguma vietu, pēc tam uz šīs zonas tiek uzkaisīts pulveris no sausas miziņas. Tad uz apdegušās virsmas izveidojas krevelīte zem, kuras ātri notiek sadzīšana.
Granātābola sula
ir produkts ar augstu vitamīnu saturu, tāpēc to rekomendē dzert nespēka, mazasinības, aterosklerozes, respiratoru infekciju, bronhiālās astmas, angīnas, radiācijas apstarojuma gadījumā. Saldu granātābola šķirņu sula labi ir rekomendējusi sevi kā atjaunojošs līdzeklis pēc pārciestām infekcijas slimībām vai operācijām, nieru kolikām un kuņģa-zarnu trakta traucējumiem. Skābu šķirņu sula palīdz diabēta gadījumā. Ja nav speciālu rekomendāciju, tad granātābolu sulu ar pievienotu vienu ēdamkaroti medus nozīmē pa glāzei trīs reizes dienā. Uzmanību: granātābola sula kontrindicēta kuņģa čūlas, gastrīta ar paaugstinātu kuņģa sulas skābumu gadījumā! Vispazīstamākā granātābola īpašība — cīņa ar anēmiju. Mazasinības gadījumā lietojiet atšķaidītu granātābola sulu pa 0,5 glāzei 3 reizes dienā 30 minūtes pirms ēšanas 2 mēnešus.


Fotolia_42989981_S-(2)(2).jpg

Jums ir taukaina āda, pinnes vai strutaini iekaisumi? Pagatavojiet masku no nedaudz apceptas, sasmalcinātas granātābola miziņas un sviesta vai olīveļļas. Glabājiet to ledusskapī un uzklājiet uz ādas ne biežāk kā 2 reizes nedēļā. Bet ar izkaltētas miziņas pulveri var efektīvi ārstēt apdegumus, plaisas un ieskrāpējumus.
Granātābola sēkliņas ļoti saudzīgi samazina arteriālo spiedienu hipertoniķiem. Savukārt granātābola augļu membrānas, izkaltētas un pievienotas tējai, palīdzēs nomierināt nervu sistēmu, atbrīvoties no trauksmes, uzlabot nakts miegu.
Granātābola kauliņos ir eļļa, kas atjauno hormonālo līdzsvaru organismā. Tāpēc neizspļaujiet granātābola sēkliņas — tās ir jāapēd, it īpaši, ja ir Jums sāpīgas mēnešreizes, galvas sāpes vai klimakss.

Un tagad kā pareizi aptīrīt granātābolu!

1. Veiciet Х veida iegriezumu no granātābola „kronīša” .
pomegranate2_3.jpg

2. Ievietojiet Jūsu granātābolu lielā bļodā ar ūdeni un pirkstus uzlieciet Х centrā un noņemiet miziņu.
pomegranate4_3.jpg

3.Kad granātābols ir iemērkts ūdenī, izmantojiet pirkstus, lai akurāti noņemtu sēklas no mizas. Šīs granātābola sēkliņas nolaidīsies bļodas dibenā, bet membrāniņas uzpeldēs. Ūdens palīdzēs Jums izvairīties no sēkliņu izmētāšanas pa virtuvi un šļakstiem sejā. Kad Jūs dalīsiet granātābolu mazās daļās, lai tiktu pie sēklām, turiet granātābolu ar sēklām uz leju.
pomegranate5_3.jpg

4.Pēc tam, kad sēklas ir izņemtas, izmantojiet sietiņu, lai noņemtu peldošās membrānas, un nolejiet ūdeni.
pomegranate6_3.jpg

5.Izbaudiet!
pomegranate7_3.jpg

Resurss: http://lifeglobe.net/blogs/details?id=842

Atpakaļ

Decembris, 2016

60 min.
60.00 €
50.00 €
75 min.
69.00 €
59.00 €
Mūsu speciālisti labprāt
atbildēs uz visiem Jūsu jautājumiem.
Pieteikties jaunumu saņemšanai
Latviešu valodā. nomainīt